Voskevaz

Het wijnhuis Voskevaz is opgericht in 1932. En heeft daardoor een turbulente geschiedenis vol uitdagingen zoals de drooglegging in de USSR, de opdracht dat Armenië brandy moest maken, oorlog en armoede. Ondanks alle problemen bleef ze wijn maken volgens de eeuwenoude tradities. Tot de dag van vandaag gebruikt ze amfora naar het voorbeeld van het 6.100 jaar oude Areni-1 wijnmakerij. Maar Voskevaz doet meer. Zo bouwt ze nu een school waar iedereen uit de omgeving gratis creatief onderwijs kan krijgen. Hiermee wil ze niet alleen iets teruggeven aan de omgeving, maar wil ze ook laten zien dat wijn en de creatieve kunsten aan elkaar zijn verweven.

Wijnmakerij Voskevaz creëert unieke wijnen van hoge kwaliteit, die wijnbouwtradities en innovaties combineren. Wijnmakerij Voskevaz is gelegen in de regio Aragatsotn in Armenië in het dorp met dezelfde naam Voskevaz, wat in het Armeens "gouden bos" betekent. Het uitloopgebied van de hoogste berg in Armenië-Aragats is verbluffend mooi en divers. Slechts een paar kilometer van het wijnhuis, aan de rand van de schilderachtige kloof van de rivier de Kasakh, bevinden zich de kerk uit de V-VII eeuw en overblijfselen van karases (Armeense klei-amforen) die in de grond werden gegraven, waarin wijn werd gerijpt.

Het wijnhuis werd opgericht in 1932. Sindsdien is er echter veel veranderd, de belangrijkste is gebleven - unieke karases die de productie van de late XIX eeuw zijn. Dit traditionele hulpmiddel voor wijnfermentatie en veroudering werd al in de oudheid gebruikt op het grondgebied van Armenië, waarvan het vroegste bewijs de overblijfselen zijn van een van de oudste wijnmakerijen ter wereld (ongeveer 6000 jaar oud) gevonden in de grotten van Areni, As evenals gedeeltelijk bewaarde karas-wijnkelder in de ruïnes van het Urartiaanse fort Teishebaini (ongeveer 2500 jaar oud).