De Armeense wijnen van ArmAs

ArmAs Wijn

 

Ken jij het verhaal van Noach en zijn ark?

 

Duizenden jaren geleden landde hij met zijn ark, na de zondvloed, op de berg Ararat, Armenië. Noach keek om zich heen en zag potentie in de grond. Dus hij plantte druivenranken. Alleen kwam hij erachter dat deze druiven helemaal niet lekker waren om te eten. Dus het leek hem een goed idee om hier wijn van te maken en dat gebeurt er nog steeds. Het zaadje dat hij heeft gepland heeft geresulteerd dat er op de dag van vandaag een landgoed tussen de heuvels ligt met 180 hectare aan wijnranken. Het oogt er prachtig.

 

Waar kent de druif zijn oorsprong?

Armenië, Georgië of het noorden van Iran? De experts durven de stempel er nog niet op te drukken. Een ding is zeker elke vinoloog erkent dat de geboorteplaats van de druif ergens in de Kaukasus ligt. Wat wij wel weten is dat in de streken rond Armenië al duizenden jaren druiven werden verbouwd. Hier zijn archeologen op gestuit, zij ontdekten op diverse plaatsen in de streek grote landhuizen waar wijn werd gemaakt of opgeslagen. De archeologen herkenden dit aan:

 

  • Wijnpersen,
  • Fermentatievaten,
  • Druivenpitten en
  • Twijgen van wijnstokken.

 

Het beroemdste complex ’Areni-1’ heeft zijn naam te danken aan de beroemdste en mogelijk oudste druifsoort ter wereld. Dit complex is 6.000 jaar oud en is gigantisch. Zo groot dat men van een industriële productie heeft gesproken.

 

Biologisch en ecologisch verantwoord

De wijn van ArmAs wordt volledig verantwoord geproduceerd. Dit is een geen makkelijke keuze voor een wijnmaker, omdat de kostprijs en de verkoopprijs stijgt. Maar ArmAs wil een vooraanstaande wijn produceren volgens de hoogste eisen en met de beste smaak. Niet alleen dat, maar alles moet verantwoord worden. De mensen die de druiven plukken krijgen een leefbaar loon volgens de Fairtrade norm. Zoals de oprichter Armenak Aslanian zelf zegt: ‘Het is niet mijn werk, het is mijn leven’.

 

Proef de wijngeschiedenis in een glas

De geschiedenis van het beroemdste wijnhuis Aren-1 proeven in een wijnglas. Met dit verhaal in je achterhoofd proef jij de Armas Areni tussen de heuvels en wijnranken. Zo waan jij jezelf op één van de mooiste plaatsen in Armenië. Het is niet voor niets dat de bezoekers op Tripadvisor enthousiast zijn over hun ervaringen bij het Golden Grap ArmAs Estate.

 

Bestel bij ons vandaag nog de ArmAs wijnen en ervaar de intense, maar kruidige smaak van onze Karmrahyut wijn.