Armeense wijn van Voskevaz

Het verhaal van Voskevaz

Voskevaz is een klein dorp in Armenië, klein maar met een lange geschiedenis. In 1932 was de Sovjet unie met harde hand aan het heersen. Ze voerden een drooglegging in om het alcoholgebruik terug te dringen. Niet per se het gebruik en nuttigen van alcoholische dranken, maar juist de productie er van werd verboden en bestraft. Dat hield de wijnmakers van Voskevaz niet tegen om toch wijn te maken.

 

De gouden liaan

Voskevas bekent ‘gouden liaan’ in het Armeens. Het wijnhuis, dat gevestigd is in een prachtig kasteel, werd in een moeilijke tijd opgericht. In de beginjaren werd wijn onder de kelder en diep onder de grond opgeslagen in tonnen. Daar kon een klein persoon in kruipen om zo de vaatjes te vullen, deze konden dan worden verkocht. Wanhopige tijden, wanhopige middelen kun je wel stellen. Ook bij de latere droogleggingen werd het op deze manier gedaan. Dit zit allemaal in de geschiedenis van Voskevaz, misschien wel het oudste wijnhuis in Armenië. Door moeilijke tijden te overwinnen, legaal en illegaal gaat een goed glas wijn niet over een nacht ijs.

 

Maatschappelijk verantwoord

Tijden veranderen en mensen maken andere keuzes, maar wijn is en blijft altijd het belangrijkste product voor Voskevaz. Het gaat ook om meer dan wijn alleen, wijn is slechts een product. Hier zijn zij heel trots op, maar ze hebben ook een afkomst die belangrijk voor ze is. Zoveel als mogelijk worden druiven gekocht van boeren uit de omgeving, een maatschappelijke en bewuste keuzen voor het bedrijf. In het pand van Voskevaz zet deze instelling zich voort. Hierin is een school gevestigd. Mensen kunnen hier gratis een creatief vak leren, zoals, schilderen, kleien en tekenen. Maar ook basisvaardigheden zoals lezen en schrijven worden hier aan de mensen geleerd. Zo komt de creativiteit vanzelf boven drijven. Dit is wat Voskevaz meer maakt dan alleen een bedrijf dat een product levert. Een bedrijf dat ook nog om zich heen kijkt om iets mee te geven aan de maatschappij.