Areni

ARENI

De kenmerkende variëteit van Armenië die droge en zoete rode wijnen van topkwaliteit maakt.

De kleur van de druif is Zwart. 

Ook bekent als: Areni Chernyi, Areni Noir, Areny, Areny Tcherny, Malai Sev, Sev Areni of Urza Sev.

De Areni is een zeer oude druifsoort, welke van origine afkomstig is uit het dorp met de zelfde naam; Areni. Dit dorp ligt in de provincie Vayots Dzor in zuid Armenië. En waar ook de oudste wijnmakerij is gevonden (4.000 v.Chr.). In deze tot nu toe oudste wijnmakerij zijn ook restanten van de Areni druif gevonden. Daarmee voert de Areni druif ons terug naar de oorsprong van de wijn. Er word gezegd (maar nog niet aangetoond) dat de variant Areni Spitak, vrij vertaalt Areni wit een kleur mutatie is van de Areni druif. Ooit zal DNA onderzoek uitwijzen of ze familie zijn of niet.

 

De Areni druif rijkt laat en is medium groot, ze groeit in compacte trossen en heeft dikke bessen die goed tegen ziektes en schimmels kunnen. De druif is ook goed bestand tegen winters met ijs. Dit maakt de druif makkelijk om te verbouwen, makkelijk om er wijn van te maken en makkelijk om er een wijn van te maken welke een allemans vriendje is. Het is dan ook niet verrassend dat men in de oudheid met de makkelijkste druif begon, om hiermee wijn te maken.

Areni is de beste druif die Armenië heeft te bieden. De druif word breed gebruikt en het lijkt alsof elk wijnhuis zich verplicht voelt om minimaal een wijn met de druif Areni te hebben. Vooral de kwaliteitswijnhuizen krijgen erg mooie wijnen van de Areni druif. Hoge kwaliteit wijnen met een medium tot volle body die prima nog kan laten narijpen. En enkeling maakt er een rose van, en zelfs tafelwijnen brandy word er in Armenië van gemaakt. 

De Areni druif word gezien als een stamvader voor de Pinot Noir.

Producenten van hoogwaardige wijnen van de Areni druif omvatten; ArmAs, Karas en Van Ardi.