Armeense wijn

Armenië is een bergachtig land in de Zuidelijke Kaukasus. Geografisch gezien behoort het land tot Azië maar in culturele en historische aspecten beschouwt het zich als behorend tot Europa en noemt zich (net als Georgië) een Europees land. De hoofdstad Jerevan is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee een van de oudste steden ter wereld.

Wijn 

Iedereen is het er over eens dat de druif is geboren in de Kaukasus. Over de geboorteplaats van de wijn, bestaat nog discussie. Armenië maakt echter een goede kans op deze prestigieuze titel. Archeologische sporen van vinificatie daterend uit 6.100 jaar werden in 2007 ontdekt in grotten nabij het dorp Areni. 

Areni-grot in Armenië: de oudste wijnkelder ter wereld
Als je op reis gaat om Armeense wijn te proeven, dan is dit niet echt compleet zonder een stop te maken bij het Areni-1 grottencomplex. Deze natuurlijke grot direct naast het dorp Areni wordt momenteel beschouwd als de oudste plaats ter wereld waar wijn is geproduceerd, daterend uit ongeveer 4.100 voor Christus, wat betekent dat het meer dan 6.000 jaar oud is. Dat is dik 1.000 jaar voordat de Romeinen, Grieken en Egyptenaren wijn dronken. 

"Wacht!", Had je misschien net gedacht zonder het te zeggen: "Legt Georgië geen claim op dit 'oudste wijn land-ding' met 8.000 jaar?" Ja, maar dit is waar het verwarrend.

Eigenlijk maakt dit niet veel uit omdat we weten dat het de hele Kaukasusregio is waar de wijn vandaan  komt. Maar het kan zijn dat op een dag in Noord-Iran of Georgië een oudere plek word gevonden, zodat de wijn plots op deze locatie is geboren. Punt blijft, de eerste wijnen komen uit de Kaukasus. 

Om het te verduidelijken, het werkt als volgt: de Georgiërs, op de site van Kvemo Kartli (die erg dicht bij de Armeense grens ligt) vonden restsporen van wijn die dateren uit 6.000 v.Chr. Dit bewijst dat 8.000 jaar geleden wijn werd gemaakt, maar het kan niet als absoluut feit worden vermeld dat het daar is gemaakt. De Areni-site in Armenië is eigenlijk een heel complex waar ze alle volledige werktuigen aanwezig waren voor een echt wijnhuis. Deze was bewaard gebleven door het instorten van het dak van de grot. Dus één plek is het oudste spoor van wijn en de andere is de oudste plek waar wijn werd gemaakt.

Als u dit niet allemaal wilt onthouden, houdt u dan aan het adagium dat ik prefereer, namelijk: wijn is altijd al bij ons geweest. 

Op deze site begonnen ze in 2007 met opgravingen en eindigden ze in 2010 met het opgraven van een volledig functionele wijnkelder, om nog maar te zwijgen over de oudste leren schoen ter wereld. De kelder is een interessante site om te zien met verschillende gistingsvaten en tanks. Het is vrij eenvoudig om te zien hoe ze in die tijd aan wijnbereiding deden en het varieert niet zo veel van wat we vandaag doen met een gistingstank en vervolgens opslag van de wijn.

De wijn werd in die tijd ook gebruikt voor ceremonies en offers. En natuurlijk zul je vandaag geen stukjes menselijk offer vinden in de wijnen van vandaag. Dat deel was een beetje raar maar zo ging het in de oudheid. Natuurlijk moeten ze gedacht hebben dat het toevoegen van bloed aan de wijn, de wijn zegende. Omdat de resulterende wijn veel duidelijker is geweest, omdat bloed een fijne veroudering is die alle deeltjes in normale wijn samen klontert. Tegenwoordig gebruiken we eiwitten of andere chemicaliën. Die we ongetwijfeld 6.000 jaar in de toekomst, ook weer primitief zullen vinden.

Voor het geval je erbij wilt zijn, is het niet moeilijk te vinden. In feite is het vlak bij de weg van het dorp. De Areni-1 locatie is genoemd naar het dorp Areni. Daarnaast is er nog de Areni druif, deze is zeer oud en komt bijna zeker ook uit het kleine dorpje Areni, in de provincie Vajots Dzor in het zuiden van het land. Opgravingen hebben uitgewezen dat deze soort reeds 4.000 jaar voor christus voorkwam in deze streek en is hiermee een van de oudste nog bestaande druivensoorten.

De wijngeschiedenis in een wijnglas.

Meer leesvoer op: https://news.nationalgeographic.com/news/2011/01/110111-oldest-wine-press-making-winery-armenia-science-ucla/#ng_comments